GIS-analyser

GIS-analyser


For å lære å lage visuelle fremstillinger av romlig data, tok jeg et emne i geografiske informasjonssystemer (GIS). Dataen kunne komme fra både databaser og topografiske data fra Kartverket.


Jeg lærte å hente inn, organisere og analysere geografiske data i GIS, integrere data fra ulike kilder i romlige databaser, velge egnede analyser, dokumentere og gjennomføre disse. Nedenfor finner du kart i bildeform, og et zoombart web-kart.


Romlig informasjon kan lettere leses i bilder enn i tabeller. Ved å visualisere data, kan man oppdage mønstre, og få en større forståelse for en situasjon. Dette er nyttig både i innsiktsprosesser, men også som en løsning ut mot en bruker. Noen av bildene nedenfor viser befolkningstetthet, ulike typer boligbebyggelse, og kartlegging av legekontorer i to Oslo-bydeler. Slike fremstillinger vil kunne være avgjørende ved for eksempel byplanlegging og etablering av ny infrastruktur.


Web-kart


Dette er et forenklet solkart over optimale steder for å oppleve soloppgang og solnedgang i Oslo (sommertid). Solkartet er laget ved bruk av programmet QGIS. Bakgrunnskartet er Kartverkets N50 topo, og fylkesgrensen for Oslo er hentet fra Kartverkets «Administrative enheter fylker».


Det er gjort en viewshed-analyse basert på Kartverkets digitale overflatemodell (DOM), som inkluderer vegetasjon og bygninger, kombinert med omtrentlige posisjoner for solen ved soloppgang og solnedgang i juni. For å forenkle lesingen av kartet, gjennomgikk rasterlagene en naboanalyse. Dette betyr at man i bygater direkte bak bygninger også vil få en markering som om man har direkte siktlinje til solen, til tross for at det kun gjelder når man står ved siden av eller foran bygningen. Det blir noe upresist, men større flater med fargekoding vil være lettere å lese. Det er mulig å zoome, søke etter adresser, og foreta avstandsmålinger i kartet.


Velg visning for mobil eller pc ved å klikke på et av ikonene.