Mobilapplikasjon i Kotlin

Soleklart

Prosjektet og min rolle

Dette var et tverrfaglig prosjekt (interaksjonsdesigere og utviklere) med smidig teamarbeid der vi skulle utvikle en mobilapplikasjon som benyttet seg av data fra MET sine API-er. Teamet valgte å fordype seg i soloppgang og solnedgang, da det er interessant for flere ulike målgrupper, for eksempel fotografer og turfolk. Min rolle var både designer og utvikler, men hovedansvaret for koden falt på programmerings-studentene. Jeg hadde hovedansvar når det gjaldt wireframes, universell utforming, brukbarhetstesting og visualisering av solforhold.


I dette prosjektet var det tre hovedmål:

  • lære å jobbe smidig og tverrfaglig
  • utvikle en mobilapplikasjon
  • lære Kotlin

Datainnsamling, idéer og prototyping


Den kreative fasen i dette prosjektet var aldri ment å være særlig omfattende, da det ikke var en del av målene i emnet. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse med kvalitative og kvantitative data, og etnografiske undersøkelser. Idéen var grunnleggende sett på plass tidlig, men vi måtte validere konseptet, og jobbe oss fram til en god utforming. Klikkbare wireframes ble laget og testet i Proto.io, mens resten av den kreative prosessen hovedsakelig foregikk i Miro, der det var lett å samarbeide, diskutere og holde oversikt over den visuelle profilen.


Teamet definerte en MVP (minimum viable product), samt en liste med funksjoner og egenskaper vi gjerne ville implementere dersom vi fikk tid. Som et resultat av innsiktsarbeidet gjorde vi enkelte justeringer i MVP.  Vi arbeidet i en blanding av Scrum og Kanban, med sprinter på 1 uke. Den 6. sprinten gikk over flere uker, da det var parallellt med eksamener i andre fag.

Utvikling av kode


Utviklingen av koden foregikk ved hjelp av diagrammer som use case-diagrammer, flytskjema, sekvensdiagrammer og klassediagram. Koden ble skrevet i GitHub, med aktiv bruk av branches for å sikre en ren og velfungerende kode.


Teamarbeid


Teamet bestod av 2 designere og 4 utviklere. Arbeidet foregikk både fysisk og digitalt, alene og i fellesskap. Gjennom prosektet oppstod det enkelte misforståelser som en følge av at vi var 6 personer med ulik fagbakgrunn og kompetanse, og at vi ikke kjente hverandre i forkant av prosjektet. Dette var en nyttig erfaring, og det ble veldig tydelig at begge fagfelt er nødvendig i et slikt prosjekt, for å lage en så bra løsning som mulig.


Tilbakemelding


Sensor ga oss 49/50 poeng, med kommentaren: "Kreativ app, med solid gjennomføring av både rapport og presentasjon. Meget velskrevet rapport med gode illustrasjoner. Dere reflekterer over prosess og erfaringer på et høyt nivå, og redegjør godt for valgene dere har gjort i prosessen. Helhetsinntrykket av teamet er svært godt."


Erfaringer


Jeg har jobbet i grupper i flere av emnene jeg har tatt, men det har vært i mindre omfattende prosjekter. I dette prosjektet jobbet vi veldig likt det som gjøres i industrien. Vi jobbet på tvers av fagfelt, og med personer vi ikke kjente fra før. Jeg fikk kjenne på både fordelene og ulempene ved dette, som at vi alle hadde ulike styrker som utfylte hverandre, samtidig som vi opplevde at det også kan oppstå misforståelser. Dette er en nyttig erfaring jeg tar med meg videre.


Å utvikle en fungerende mobilapplikasjon var gøy, og det ble veldig tydelig hvor viktig alle diagrammer og dokumentasjon er, både for å sikre en felles forståelse for prosjektet innad i gruppen, og for å lettere kunne diskutere og forklare koden til folk utenfor teamet.